Stránky

pátek 8. listopadu 2013

Postavte si dům



Také se vám líbí různé kovové, dřevěné nebo kartónové domečky? Slouží jako dekorace a můžete si do nich dát i čajovou svíčku.
Ano, vypadají romanticky.. a kdo by nechtěl mít vlastní dům nebo třeba celou vesnici.
Není nadto, postavit si něco vlastníma rukama.
Je to kreativní a terapeutické.

Takže jdeme na to!

Potřebujeme:
karton
pravítko
řezák na papír
tužku
lepidlo
papírovou pásku nebo jinou lepící pásku

(jak vidíte, nic speciálního,pokud nemáte řezák, možná by stačily ostré nůžky se špičatými hroty, pozor ale na ztupení, řezák je jednoznačně lepší volba!)

Postup:

Nejdříve si vezmeme karton a vyměříme a nakreslíme si „tvar“ budoucího sídla. Já zvolila rozměr 8 x 18 cm.  A protože domeček má čtyři stěny, musíme si nakreslit 4 takové stejné obdélníky na karton.
Na druhém obdélníku, tedy stěně, nakreslíme špičatou střechu. Nemusí být příliš rovná, ale pokud budeme měřit, bude to vypadat lépe. Takže polovina z 8 je 4 cm a na každé straně naměříme 7 cm shora. Pomocí těchto bodů vztyčíme trojúhelník.
Podle střechy, ponížíme všechny ostatní obdélníky.
Teď nakreslíme okna, a tam už si můžeme hrát s fantazií. Menší, větší, otevírací, dvířka, dveře..

Pozor, kreslíme a budeme posléze i řezat  po rubu! 
 

Hurá, máme projekt a teď už celé dílo vyřízneme řezákem. Pozor, mezi stěnami neprořezáváme celý karton, ale pouze nařízneme vrchní vrstvu. Domeček by se mám jinak rozpadl.
Vyříznuto, výborně. Teď domeček složíme a vzadu zalepíme k sobě, nejlépe papírovou páskou.
Máme postaveno. Kdejaká stavební firma nám může závidět naší rychlost.

Pozor, varování! Pokud chcete domeček používat na svíčku, vždy umístěte svíčku do skleněného svícnu a nenechávejte bez dozoru!! Mohli byste si svůj projekt nejenom zapálit, ale mohli byste zapálit i váš skutečný dům či byt!



 Pro názornost přikládám pár fotografíí :





 






Může samozřejmě zapojit fantazii a domečky vyrábět i z jiných materiálů než kartonu. Já například použila krabici od mléka, a tady výsledek:




Žádné komentáře:

Okomentovat